Fem, un mon millor i que la pau i la felicitat sigui present en cada reco del la terra.
Els alumnes de i tu perquè no? Us desitgem Felicitat i Prosperitat per tothom .
Bon Nadal i que el proper any 2009 sigui venturós.
Felicitacón de Navidad
martes, 16 de diciembre de 2008
Publicado por
gent gran
en
11:25
0
comentarios
Etiquetas: Cultura
¿Cómo lo hacíamos sin plástico?
martes, 9 de diciembre de 2008Entonces como no habia plasticos, o no se utilizaba todavia como envase, así que aunque habia agua corriente, la gente prefería el agua de fuente, aquí en barbera pasaban camiones con garrafas de agua para vender, cada uno tenia una bocina característica para saber quien era, incluso en las fabricas se colgaba un botijo de arcilla del todos podian beber. Si tu entregabas una vacía te daban una llena así que no se desechaba ningun envase, el agua se extraía de la fuente de Can Llobateres y la competencia venia de San Feliu del racó pasaban por la zona industrial y por la ciudad.
En cuanto a la compra de comida se utilizaba un cenacho (un cesto de mimbre) para transportarla, todo era a granel así se utilizaba papel de estraza a veces en forma de cucurucho o tipo bolsa pero sin asas, siempre todo de papel.Los yogures en vidrio y retornables, la leche tambiem.
Frnacesc Roig, Encarna Ramos, Maria García.
Publicado por
gent gran
en
18:10
1 comentarios
Etiquetas: Memòria ecològica
Fabricació plàsctic
El desenvolupament d'aquestes substàncies es va iniciar en 1860, quan l'inventor nord-americà Wesley Hyatt va desenvolupar un mètode de processament a pressió de la piroxilina, un nitrat de cel·lulosa de baixa nitració tractat prèviament amb alcanfor i una quantitat mínima d'alcohol. El seu producte, patentat amb el nom de cel·luloide, es va utilitzar per a fabricar diferents objectes, des de plaques dentals a colls de camisa i també el cinema
Els plàstics s'empren també per a fabricar carcasses per a equips d'oficina, dispositius electrònics, accessoris petits i eines, joguines, maletes i equip esportiu.
Una de les operacions més comunes és la extrusió. Una màquina de extrusió consisteix en un aparell que bomba el plàstic a través d'un motlle amb la forma desitjada.
Reciclatge i medi ambient
És fàcil percebre com les deixalles plàstiques, per exemple d'envasos de líquids com l'oli de cuina, no són susceptibles d'assimilar-se de nou en la naturalesa, perquè el seu material triga aproximadament uns 500 anys en degradar-se.
Davant aquesta realitat, s'ha establert el reciclatge de tals productes de plàstic, que ha consistit bàsicament en recollir-los, netejar-los, seleccionar-los per tipus de material i fondre'ls de nou per a usar-los com matèria primera addicional, alternativa o substituta per al modelat d'altres productes.
Josefa Sanchez, Frnacisco Gomez, Isaac Macho, Eduardo Redondo, Teresa Tomás.
Publicado por
gent gran
en
17:25
0
comentarios
Etiquetas: Memòria ecològica
Com es feia sense tetrabrik?
sábado, 22 de noviembre de 2008
Ara es fa servir en productes com llet, galetes, sucs i vi, com que abans no es feia servir el tetrabrik, la llet l’anàvem a buscar a les granges, feiem servir una lletera d’alumini o segons el poble fins i tot anaven per les cases de la gent venent-la, a més calia bullir la llet per tal d’eliminar els microbis, que també es feia en un gerro de cuina no en el microones. Com era llet natural se li feina una capa de nata que al que li agradava la posava a un tros de pa i se la menjava.
Les galetes es compraven en llaunes metàl·liques, o en caixes de cartró,
El suc llavors no el venien en botigues, un se’l feia a casa natural, i era molt millor, ja que mantenia totes les seves vitamines.
En quant al vi, es venia en ampolles de vidre, en bota, en garrafa o en barrica que un havia de curar amb sofre perquè el vi no l’agries.
Francisco menor, José Priego, Lorenzo Ojeda, Mª Rosa Olivera,Manuel Estrada, Clementa Molina, Maria Zarco, Alfonso Sanchez.
Publicado por
gent gran
en
8:46
7
comentarios
Etiquetas: Memòria ecològica
Com es fabrica el tetra-brick?
jueves, 13 de noviembre de 2008Hola amics! aquí teniu informació sobre aquest producte que fem servir a diari sense donar importància.
El brick es compon de:
75% Cartró. Principal component, el qual li proporciona la consistència i rigidesa necessària. Per a això es necessita un cartró de major qualitat obtingut dels boscos del nord d'Europa amb la qual cosa, consumint aquest tipus d'envàs estem contribuint a la tala de milers i milers d'hectàrees de boscos anualment.
20% Polietilè. Impermeabilitza el cartró. Com tots els plàstics la seva procedència ve del petroli. Bastant contaminant a l'hora de la seva extracció.
5% Alumini. Impedeix la penetració de l'aire i la llum, conservant millor els aliments. L'alumini requereix una gran quantitat d'energia per a la seva fabricació, amb la consegüent contaminació ambiental que genera.
Per a un brick de 1 litre es necessita 20grs de paper, 5,7grs de polietilè i 1,5grs d'alumini. Reciclat del tetra brick A la dècada dels anys 90 (40 anys després de la seva creació) és quan es comença a tenir consciència del reciclat d'aquest envàs i sorgeixen empreses per a aquesta tasca. El reciclat del brick té diversos processos en els quals se separen aquests tres elements. En primer lloc aigua i energia per a “centrifugar” i poder separar el cartró del plàstic i l’alumini.
Per mantenir la producció actual a Espanya de tetrabriks s’han de talar 1700000 arbres dels boscos escandinaus, fent desapareixer la biodiversitat dels mateixos, al ser substituïts per plantacions monoespecífiques, a l’hora es necessari extreure 25200tn de bauxita per a processar-la i obtindre l’alumini, per produir una tona d’alumini calens de 4 a 5 tn de bauxita i consumir milions de barrils de petroli per l’etilè.
Despilfarro energètic en el transport de matèries primes des de grans distàncies. Les matèries primes recorren milers de km des de l’origen fins arribar a la fabrica que tetrapak te en Arganda del Rey (madrid), la pasta de cel·lulosa procedeix de la península d’Escandinavia, el polietilè procedeix del petroli d’orient mitjà, l’aulumini ve de països com Brasil, Rusia, Xina o Austràlia, el gas que es fa servir com a font d’energia, procedeix del nord d’Africa.
Publicado por
gent gran
en
13:35
5
comentarios
Etiquetas: Memòria ecològica
Todos los santos o Halloween?
martes, 28 de octubre de 2008
El Día de Todos Los Santos es una solemnidad cristiana instituida en honor de Todos los Santos, conocidos y desconocidos, según el papa Urbano IV, para compensar cualquier falta a las fiestas de los santos durante el año por parte de los fieles. Aquí la tradición nos manda poner una vela por cada familiar fallecido, se suele celebrar una misa en la que cada cristiano se la ofrece a su difunto, incluso hay gente que prepara una cama para que el espiritu del difunto descanse esa noche en su hogar.
Sin embargo la festividad de Halloween es distinta a la que nosotro

http://es.wikipedia.org/wiki/D%C3%ADa_de_Todos_Los_Santos
http://es.wikipedia.org/wiki/Halloween
Publicado por
gent gran
en
12:57
0
comentarios
Etiquetas: Cultura
Hola compañeros del pasado curso, ¿qué tal estáis?, ¿cómo habéis pasado el verano, y las vacaciones?
Estamos muy contentos de volver a estar con vosotros, pasamos un rato muy agradable y a la vez aprendemos algo cada día.
En este curso tenemos un profesor nuevo que todavía no lo conocemos bien, pero parece simpático y agradable.
Solo llevamos dos días y todavía no tenemos definido el programa del curso, pero poco a poco iremos avanzando.
Este año somos cinco y está la clase bastante animada, y con ganas de aprender mucho.
Publicado por
gent gran
en
10:37
0
comentarios
Berenar a l'escola Miquel Martí i Pol
martes, 27 de mayo de 2008 El passat divendres dia 23 de maig els avis i les àvies del programa La gent gran surt a naveg@r vàrem anar a berenar a l'Escola Miquel Martí i Pol, convidats pels alumnes de 4rt, la classe dels druides.
Entre tots vàrem preparar un berenar segons les receptes tradicionals que la gent gran i els nens havíem compartit a través dels blogs.
Repartits en grups vàrem parar les taules, les vam decorar, vam preparar targetes amb els noms de tots els convidats, vam remenar ingredients a les peroles i moltes coses més que us ensenyem a les fotos.
Que bé ens ho vàrem passar!
Moltes gràcies druides
Publicado por
gent gran
en
12:21
1 comentarios
adivina, adivinanza
viernes, 25 de abril de 2008Hemos pensado que os gustaría saber algunas adivinanzas:
Zorra le dicen, ya ves,
aunque siempre del revés,
se la come el Japonés
y plato muy rico es.
Qué es?
Respuesta: (el arroz)
Sin mí no tendrías pan,
ni pasteles, ni empanadas
nazco verde y estoy dorado
por los días de San Juan.
Respuesta: (el trigo)
Soy amarillo por dentro
tengo blanco el cascarón
y aquí me hizo famoso
un tal Cristóbal Colon.
Respuesta: (el huevo)
Estando sano me cortan,
sin ser enfermo me curan
y en lonchas o pedacitos,
dicen que estoy exquisito.
Respuesta: (el jamón)
Es como algunas cabezas
y lleva dentro un cerebro,
si la divido en dos piezas
y la como, lo celebro.
Respuesta: (la nuez)
Si tú me quieres comer,
me verás marrón peludo
y no me podrás romper
porque por fuera soy duro.
Respuesta: (el coco)
Una señorita
va por el mercado
con su cola verde
y su traje morado.
Respuesta: (la berenjena)
Me abrigo con paños blancos
luzco blanca caballera
y por causa mía llora,
hasta la misma cocinera.
Respuesta: (la cebolla)
Para saber la respuesta, seleccionad la línea de ésta.
(Pedro Gomez, Marcelino Garcia, Jesús Fernández, Alicia Ramirez)
Publicado por
gent gran
en
10:23
0
comentarios
todo sobre el aceite de oliva
jueves, 24 de abril de 2008
Publicado por
gent gran
en
9:21
2
comentarios
El encuentro con mis niños será con entusiasmo
miércoles, 23 de abril de 2008
Publicado por
gent gran
en
11:23
1 comentarios
punts de llibre de Sant Jordi
Publicado por
gent gran
en
9:34
1 comentarios
Las espinacas ¡¡gran verdura!!
viernes, 4 de abril de 2008Yo las compro cada lunes en un mercadillo; son muy frescas y a mi familia y a mí nos encantan, sobre todo cocinadas con garbanzos. También las comemos hervidas solamente o en tortilla.
Si tienes exceso de peso, con las espinacas puedes adelgazar. Como tienen mucha fibra favorecen el tránsito intestinal y además hacen que elimines líquidos. Por tanto favorecen a nuestros riñones. Por sus vitaminas y minerales previenen las anemias y cefaleas, entre otras.
( Manuela Pérez Flores y Juan Toro )
Publicado por
gent gran
en
9:52
1 comentarios
Semana Santa en mi pueblo
jueves, 3 de abril de 2008
Publicado por
gent gran
en
9:51
1 comentarios
Dilluns de Pasqua
martes, 25 de marzo de 2008
LA MONAUna de les tradicions més arrelades a Catalunya és anar a menjar la mona el dilluns de Pasqua.
La mona, molts forasters poden pensar que es tracta d'un animal, però no és així, aquí la mona és un pastís fet amb pa de pessic i guarnit amb xocolata, mantega, fruites confitades...
Tradicionalment la mona la regala el padrí al seu fillol o fillola.
La mona es pot comprar a les pastisseries o es pot fer a casa. A mi m'agrada fer-me-la perquè hi poso els ingredients que més ens agraden a tots.
(Cristina Bergués)
Publicado por
gent gran
en
11:34
4
comentarios
Divendres Sant...
Un menjar típic de Divendres Sant és el que al meu poble anomenem cassoleta.
Ingredients per a 4 persones
-1/2 kilo de bacallà remullat
-1 ceba
- 2 tomàquets
- 3/4 de kilo de carxofes
- un grapat de panses
- un grapat de pinyons
- vi ranci
- un parell d'ous durs
Preparació:
Es fregeix el bacallà en una paella i es reserva. En una cassola de fang s'hi fregeix la ceba i quan està enrossida s'hi afegeix el tomàquet ratllat, una mica de vi ranci i una mica d'aigua. Després s'hi posen les carxofes prèviament bullides, les panses i els pinyons. Es deixa una mica que faci xup-xup i finalment s'hi afegeix el bacallà i els ous partits per la meitat i es deixa cinc minuts més.
(Cristina Bergués)

1º coceremos cuatro patatas y cuatro huevos. Los huevos los partiremos cada medio huevo en cuatros trocitos para que destaquen del puré.
2º machacamos las patatas en un mortero hasta hacer un buen puré
3º se va añadiendo aceite de oliva, pan rayado y bacalao desmigajado

En Semana Santa, las comidas de siempre en mi familia suelen ser: Potaje de garbanzos con bacalao y de postre: arroz con leche, borrachuelos y roscos de huevo.
Los borrachuelos son unos dulces típicos de los Montes de Granada y los roscos son más conocidos por todo el país.
EL POSTRE
El postre típico de Semana Santa son las torrijas. Ésta es la receta:
Ingredientes:

- Leche
- Huevo
- Pan
- Azúcar
- Canela en rama y en polvo
- Aceite
Preparación:
Hervir la leche con la rama de canela. Cortar el pan en rodajas y mojarlo en la leche. Rebozar el pan en el huevo y freir con el aceite.
Poner en una fuente y espolvorear el azúcar junto con la canela en polvo.
(Manuel Estrada, María Zarco, Clementa Molina y Maria Rosa Oliveras)
Publicado por
gent gran
en
11:01
5
comentarios
Per Sant Josep...
LA RECEPTA:

9 rovells d’ou
8 cullerades de sucre
50g de midó de menjar
Un tros de pell de llimona
Un tubet de canyella
Publicado por
gent gran
en
10:08
1 comentarios
Voki
martes, 11 de marzo de 2008Gràcies als druides, nosaltres també hem après a fer vokis. Aquest és el nostre:

Get a Voki now!
Esperem que us agradi nens!
Publicado por
gent gran
en
12:55
2
comentarios
Època de refredats...
Com hem pogut comprovar, ara és època de refredats i nosaltres els grans tenim molts remeis casolans per alleujar-nos el malestar. Aquests són alguns dels que hem recopilat:

La taronja té diferents substàncies que contribueixen a millorar el bon estat de l’organisme. Entre elles detaquen el calci, fòsfor, ferro, magnesi, potasi, sosa i sobretot vitamines. En concret, el calci facilita el desenvolupament dels ossos dels nens.
Ja sabeu nens: el que heu de menjar són moltes taronges!

També hi ha un altre remei que és molt efectiu: per exemple eucaliptus barrejat amb romaní i farigola tot plegat ben calent amb una mica de mel o sucre cremada barrejada amb vi ben calent i suar molt abans d’anar a dormir.
Un remei molt antic de quan jo era jove: prendre’s mitja ampolla de conyac ben calenta i ficar-se al llit amb el cap tapat i a suar! (Però això ja no es fa!!)
Publicado por
gent gran
en
10:21
13
comentarios
Benvinguts al blog dels naveg@nts de Barberà
viernes, 22 de febrero de 2008Enguany treballarem plegats amb el CEIP MIQUEL MARTÍ I POL, concretament amb l’alumnat de 4rt: ELS DRUIDES. Des d’aquí, els volem fer arribar una abraçada molt forta!!
Avui ens hem reunit tots per crear aquest blog i ens hem organitzat. Les fotos en donen testimoni.

El blog “La Gent Gran surt a Naveg@r” pretén ser un racó on recopilar i compartir amb els nens i les nenes, i també amb tothom que ho desitgi, els nostres coneixements, les experiències i, sobretot, la il·lusió.
De manera molt especial, esperem que totes les nostres aportacions serveixin per col·laborar en el projecte “Pensem en verd” que es du a terme des del CEIP Miquel Martí i Pol, de Barberà del Vallès.
Publicado por
gent gran
en
10:31
2
comentarios