Com es feia sense tetrabrik?

sábado, 22 de noviembre de 2008


Ara es fa servir en productes com llet, galetes, sucs i vi, com que abans no es feia servir el tetrabrik, la llet l’anàvem a buscar a les granges, feiem servir una lletera d’alumini o segons el poble fins i tot anaven per les cases de la gent venent-la, a més calia bullir la llet per tal d’eliminar els microbis, que també es feia en un gerro de cuina no en el microones. Com era llet natural se li feina una capa de nata que al que li agradava la posava a un tros de pa i se la menjava.

Les galetes es compraven en llaunes metàl·liques, o en caixes de cartró,

El suc llavors no el venien en botigues, un se’l feia a casa natural, i era molt millor, ja que mantenia totes les seves vitamines.

En quant al vi, es venia en ampolles de vidre, en bota, en garrafa o en barrica que un havia de curar amb sofre perquè el vi no l’agries.

Francisco menor, José Priego, Lorenzo Ojeda, Mª Rosa Olivera,Manuel Estrada, Clementa Molina, Maria Zarco, Alfonso Sanchez.

Com es fabrica el tetra-brick?

jueves, 13 de noviembre de 2008

Hola amics! aquí teniu informació sobre aquest producte que fem servir a diari sense donar importància.


En 1951 neix a Suècia aquest envàs de la mà de l'empresa Tetra pak. El nom de tetra brick ve dels primers envasos en forma de tetraedre per a contenir mig litre de llet i de la semblança a un maó (brick en anglès). Aquest envàs va suposar una revolució en aquest camp a causa del estalvi i comoditat a l'hora de transportar i emmagatzemar líquids com per exemple llet, begudes, brous etc...
El brick es compon de:
75% Cartró. Principal component, el qual li proporciona la consistència i rigidesa necessària. Per a això es necessita un cartró de major qualitat obtingut dels boscos del nord d'Europa amb la qual cosa, consumint aquest tipus d'envàs estem contribuint a la tala de milers i milers d'hectàrees de boscos anualment.
20% Polietilè. Impermeabilitza el cartró. Com tots els plàstics la seva procedència ve del petroli. Bastant contaminant a l'hora de la seva extracció.
5% Alumini. Impedeix la penetració de l'aire i la llum, conservant millor els aliments. L'alumini requereix una gran quantitat d'energia per a la seva fabricació, amb la consegüent contaminació ambiental que genera.
Per a un brick de 1 litre es necessita 20grs de paper, 5,7grs de polietilè i 1,5grs d'alumini. Reciclat del tetra brick A la dècada dels anys 90 (40 anys després de la seva creació) és quan es comença a tenir consciència del reciclat d'aquest envàs i sorgeixen empreses per a aquesta tasca. El reciclat del brick té diversos processos en els quals se separen aquests tres elements. En primer lloc aigua i energia per a “centrifugar” i poder separar el cartró del plàstic i l’alumini.

Per mantenir la producció actual a Espanya de tetrabriks s’han de talar 1700000 arbres dels boscos escandinaus, fent desapareixer la biodiversitat dels mateixos, al ser substituïts per plantacions monoespecífiques, a l’hora es necessari extreure 25200tn de bauxita per a processar-la i obtindre l’alumini, per produir una tona d’alumini calens de 4 a 5 tn de bauxita i consumir milions de barrils de petroli per l’etilè.
Despilfarro energètic en el transport de matèries primes des de grans distàncies. Les matèries primes recorren milers de km des de l’origen fins arribar a la fabrica que tetrapak te en Arganda del Rey (madrid), la pasta de cel·lulosa procedeix de la península d’Escandinavia, el polietilè procedeix del petroli d’orient mitjà, l’aulumini ve de països com Brasil, Rusia, Xina o Austràlia, el gas que es fa servir com a font d’energia, procedeix del nord d’Africa.
Pàgines d'interès: